Alfred Snel

Alfred Snel is musicus. Hij kreeg zijn opleiding aan het Koninklijk conservatorium te Den Haag. Zijn hoofdvakken waren piano en orkestdirectie. Voor piano waren Léon Orthel, Jan de Man en de Franse pianiste Janine Dacosta zijn docenten. Louis Stotijn leidde hem op tot dirigent.

Al tijdens zijn studie heeft hij het kamerorkest Haagse Instrumentalisten gedirigeerd en jonge solisten kansen gegeven. Bij de programmering werd steeds gezocht naar origineel repertoire. Ook het Haags Symfonie Orkest heeft enige jaren onder zijn leiding gestaan.

Als student gaf hij al les. Al snel bleek hem dat in het bloed te zitten. Jarenlang heeft hij les gegeven aan de Stedelijke Muziekschool te Den Haag. Hij combineerde daar zijn pedagogisch werk met leidinggevende functies. Uiteindelijk heeft hij Sweelinck Muziekopleiding Nederland opgericht. Op basis van zijn jarenlange ervaring heeft hij een groep docenten om zich heen verzameld, werkend onder deze naam. Allen hebben de kwaliteit van lesgeven hoog in het vaandel. Dat de studenten steeds plezier beleven aan de opleiding is een gevolg van die waarden. www.sweelinckmuziekopleidingnederland.nl

Naast het lesgeven is hij altijd ook uitvoerend musicus gebleven. Hij heeft zich toegelegd op het begeleiden, van zowel instrumentalisten, als vooral vocalisten. In dit verband heeft hij verschillende masterclasses gevolgd bij Rob Holl, Thom Bollen en Ruud van der Meer. Steeds weer bleek zijn verfijnd touché de expressie van het lied perfect te vervolmaken. Zo werd dat ook weer duidelijk in de productie ‘Vooruit met de geit’, Russische liederen gecombineerd met poppenspel.

In 2020 nam Alfred Snel het initiatief tot oprichting van stichting Kamermuziek Concours Gelre opgericht. KCG is  een jaarlijks landelijk concours voor jonge musici t/m 27 die als duo, trio of ander ensemble klassieke muziek spelen, altijd zonder dirigent. De solist is uitgesloten: voor de jonge virtuoze solisten in de dop zijn er al zoveel concoursen. De juryleden zijn steeds musici uit de internationale kamermuziekwereld. www.kamermuziekconcoursgelre.nl

Momenteel is Alfred Snel samen met fagottiste Suzanne van Berkum bezig met het project Fagot en Piano met composities voor specifiek fagot en piano. In de programmering speelt de componist Eugene Bozza een belangrijke rol.

Tegelijkertijd bouwt hij samen met zangeres en celliste Joke den Heijer aan een productie met repertoire van de Nederlandse componist Léon Orthel als middelpunt, in perspectief gesteld met composities van zijn tijdgenoten.